Förbättra din munhygien och håll dina tänder friska

En god munhygien är A och O för att hålla dina tänder och tandkött fria från sjukdom. Detsamma gäller om du redan har drabbats av sjukdom i munnen och vill bli frisk. Genom en god munhygien borstar du bland annat bort de bakterier som fäster på tändernas yta och som potentiellt kan orsaka skada. Dessa bakteriebeläggningar kallas för plack.

Tänder är viktiga, inte bara för vårt utseende och talförmåga, utan även för att vi ska kunna njuta av den goda mat som livet har att erbjuda. Utan tänder skulle vår livskvalitet kraftigt påverkas i negativ riktning. Sjukdomar i munnen orsakar stort lidande, inte minst för plånboken. Därför lönar det sig att lägga ner några minuter dagligen, morgon och kväll, för att minska risken att drabbas av sjukdomar i tänder och tandkött.

Här följer fyra steg som är viktiga att ha i åtanke och följa.

1. Borsta tänderna noga med fluortandkräm.

Steg nummer ett är att borsta tänderna noga 2 gånger per dag med 2 cm fluortandkräm i minst 2 minuter. Borsta tänderna systematiskt, det vill säga borsta tand för tand, så att du inte hoppar över några tänder. Börja längst in och jobba dig runt tandbågen. Se till att du kommer åt att borsta vid tandköttskanten på båda sidor, eftersom det är där placket byggs upp. Glöm inte att avsluta med att borsta tuggytorna och bakom de sista tänderna. Titta i spegeln när du borstar dina tänder. Då ser du vilka tänder du borstar och hur du håller tandborsten i munnen.

För att undvika skador på tänder och tandkött är det viktigt att du använder en mjuk tandborste eller en eltandborste. Du ska endast applicera lätt tryck när du borstar. Trycker du för hårt riskerar du att få tandborstskador, och det blir inte heller renare bara för att du trycker hårdare. Det är snarare tvärt om.

2. Skölj runt tandkrämen i munnen.

Ta in lite vatten om du behöver, skölj runt tandkrämen i ca 30 sekunder och spotta ut. Det är viktigt att tandkrämen får vara kvar i munnen så att tänderna kan ta upp fluoret och bli starkare, därför ska du inte skölja rent med vatten efteråt.

3. Rengör mellan tänderna.

När du har kommit såhär långt har du endast borstat 60% av dina tandytor. Med tandborsten kommer du inte åt i utrymmet mellan tänderna, oavsett vilken tandborste du använder. Därför är det viktigt att du använder ett hjälpmedel för att få rent även mellan tänderna. Det räcker att göra detta en gång per dag, helst på kvällen. Har du tätt mellan tänderna kan du använda tandtråd. Har du lite större utrymmen är det bättre att använda en mellanrumsborste eller en gummibeklädd tandsticka. Du måste testa dig fram till rätt storlek. Använder du en mellanrumsborste som är för liten kommer du inte få rent. Är den för stor riskerar du att skada dig. En tandhygienist kan prova ut dessa hjälpmedel och tala om för dig vilket eller vilka hjälpmedel som passar just dig.

4. Gör detta till en daglig rutin.

Det gör ingenting om du missar att rengöra tänderna någon enstaka gång, det är regelbundenheten som är viktig samt att du är noggrann när du borstar dina tänder. Får du inte rent spelar det ingen roll hur många gånger per dag du borstar tänderna, smutset sitter fortfarande kvar. Det är den tid och uppmärksamhet du ägnar dina tänder varje dag som kommer att avgöra om du håller dig frisk. Självklart spelar även kosten en viktig roll, men du kommer långt med en ren mun.

5. Byt tandborste ofta

Var noga med att byta tandborste var 3:e månad, eller oftare om du ser att stråna börjar spreta. En sliten borste gör inte längre sitt jobb tillräckligt väl. Dessutom samlas mängder med bakterier på stråna.

Detsamma gäller för el-tandborsthuvuden. Dessa är oftast färgmarkerade. När färgen börjar nötas bort, är det dags att byta borsthuvud.

Nu vet du vad du behöver göra för att hålla munnen frisk genom en god munhygien.

Hur tar du hand om dina tänder? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Har du frågor kan du skriva nedan, eller via kontaktformuläret. Du kan också kontakta Tandkollen på Facebook!