Borsta tänderna på ditt barn och lägg grunden för tandvårdsvanor som varar livet ut

Genom att du tidigt och konsekvent börjar borsta tänderna på ditt barn, lägger du grunden för en god tandhälsa. Goda munhygienvanor byggs upp under barndomen och är bland det svåraste att etablera. Det är viktigt att tidigt skapa rutiner för munhygien, då dessa lägger grunden för ditt barns munhygienvanor och munhälsa senare i livet. Ju tidigare du börjar med att etablera och upprätthålla en stabil munhygienrutin hos ditt barn desto bättre, och risken för karies (hål i tänderna) minskar.

10 rutiner att följa när du borstar ditt barns tänder

Det finns flera saker du som förälder kan göra för att etablera goda munhygienvanor hos dina barn:

  1. Ha som rutin att borsta barnets tänderna två gånger per dag, morgon och kväll, varje dag utan undantag.
  2. Använd fluortandkräm och anpassa mängden och fluotkoncentrationen efter barnets ålder.

Rekommendationen för barn mellan 6 mån och 2 år är tandkräm med 1000 ppm fluor, mängden tandkräm på tandborsten ska endast vara ett tunt utstryk på borststråna. Dessa rekommendationer utgår ifrån att små barn inte kan spotta, och kommer därför att svälja den tandkräm de får in i munnen.

För barn mellan 2-6 år är den rekommenderade fluorkoncentrationen i tandkräm 1000 – 1450 ppm, mängden tandkräm som läggs på tandborsten ska motsvara barnets lillfingernagel.

Barn över 6 år kan börja använda samma dosering och fluorkoncentration som en vuxen, alltså 1450 ppm natriumfluorid i tandkrämen och 2 cm tandkräm på borsten.

  1. Borsta barnets tänder efter frukost och efter den sista måltiden på kvällen. Anledningen till detta är att man vill borsta bort beläggningar efter frukost, och på natten är det viktigt att tänderna är rena för att de ska kunna återuppbygga sig efter dagens slitage.
  2. Var konsekvent. Att hålla fast vid rutiner underlättar att tandborstningen kommer att fungera i fortsättningen. Ju mer man avviker från rutinen, desto större risk för protester och vägran.
  3. Hjälp ditt barn att borsta sina tänder. Barn har inte den motorik som krävs för att på egen hand kunna borsta sina tänder noga. Därför är det viktigt att du som förälder hjälper till med barnets munhygien. Tandborstning ska ske under översyn tills ditt barn är i 11-12 års åldern, och du kan ge förslag och tips för att hjälpa ditt barn att förbättra sin tandborstteknik.
  4. Var noga med att borsta alla tänder och tandytor i barnets mun. På så sätt lär sig barnet vikten att vara noga med tandborstningen och att man bör se till att borsta alla tänder.
  5. Borsta med en mjuk tandborste anpassad efter barnets ålder. Eltandborste kan introduceras när barnet är mellan 4-5 år, beroende på varumärket.
  6. Byt ut tandborsten minst var 3:e månad. Det samlas och gror många bakterier på en tandborste. Håll tandborstarna isär så att de inte kontaminerar varandra.
  7. Begränsa intaget av söta drycker, godis och snacks. Barn ska dricka vatten vid törst. Mjölk bör drickas i samband med måltid, då laktos också är en sockerart. Läsk, godis och snacks bör endast ges vid särskilda tillfällen, t ex lördagsgodis. Lär ditt barn tidigt om kost och hur de kan göra bättre val för att hålla sig friska.
  8. Se till att ditt barn går på regelbundna rutinkontroller hos tandläkaren. På så sätt upptäcks eventuella problem tidigt.

När barnet blir lite äldre, 4-5 år, kan barnet börja borsta mer själv under uppsikt. Du måste fortfarande hjälpa barnet med tandborstningen, men samtidigt får barnet utveckla sin teknik. Borsta tänderna tillsammans med ditt barn och visa barnet tekniken, på så sätt markerar du också vikten av en god munhygien.

Hur gör ni där hemma? Dela gärna med er nedan.

Följ Tandkollen få Facebook och Twitter, så blir ni uppdaterade om nya händelser. Har ni frågor kan ni ställa dem i kommentarsfältet nedan, alternativt via Facebook eller kontaktformuläret på sidan.