Ta ansvar för dina tänder

När vi besöker tandläkaren vill vi gärna lägga våra tänder i behandlarens händer. Det är skönt att slippa ta ansvar för sin egen tandhälsa, och vi förväntar oss resultat bara av att besöka tandläkare och tandhygienist en till två gånger per år. Tyvärr räcker inte detta.

Vill du hålla dina tänder friska måste du förstå att ansvaret ligger i dina händer. Din tandläkare kan tala om för dig hur läget ser ut och ”laga” det som redan är trasigt. Din tandhygienist kan skapa förutsättningar för att du fortsatt ska hålla dig frisk, eller kunna motverka sjukdom i munnen genom att exempelvis ta bort tandsten. Behandlaren ger dig de verktyg du behöver för att själv kunna ta ansvar för din tandhälsa.

Faktum är att det inte spelar någon roll hur många gånger per år du går till tandhygienisten eller tandläkaren. Sköter du inte din munhygien noga varje dag, kommer du inte kunna åstadkomma några större positiva förändringar. Besöken hos tandvården ersätter inte på något sätt den dagliga, noggranna rengöringen. Tandhygienisten är med andra ord inte ett substitut för din tandborste.

Anledningen till att daglig tandrengöring är viktig, är att det finns miljoner bakterier i munnen som fäster på dina tänder. Genom att dessa tas bort dagligen minskar risken att du drabbas av sjukdomar i munnen, som till exempel karies och tandköttsinflammation. Har du redan drabbats av någon sjukdom i munnen, är det desto viktigare att sköta den dagliga munhygienen, om du vill bli frisk.

På sociala medier kommenterar människor hejvilt om hur de blir lurade av sin tandläkare och tandhygienist. De går dit regelbundet och fortfarande har de problem, trots att de borstar tänderna två gånger om dagen. Munhälsa handlar om goda vanor – både kost- och munhygienvanor. Har du vanan att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd varje kväll, så är det jättebra. Tyvärr är det ingen garanti på att det blir rent i munnen. Det spelar stor roll vilken teknik du har när du borstar tänderna, och hur du använder tandtråden. Faktum är att många människor inte har någon aning om de har borstat alla tänder noga. Tandborstning är ofta ett nödvändigt ont som de kan göra samtidigt som de gör någonting annat, särskilt när man har bråttom på morgonen. På kvällen är de så trötta att de inte orkar titta i spegeln för att se om de kommer åt överallt, om de överhuvudtaget orkar borsta. Fort ska det gå!

Hos tandhygienisten kan du få råd om hur du ska sköta dina tänder. Problemet är att munvårdsinstruktioner kostar pengar, ganska mycket dessutom. Oftast tycker man själv att man är noggrann, och inte behöver någon som visar hur tandborstningen ska skötas. Nog klarar man någonting så enkelt som tandborstning på egen hand.

Tyvärr är verkligheten en annan. Det är inte ovanligt att människor har för bråttom med tandborstningen. Det vispas runt med tandborsten i munnen, samtidigt som man går omkring i lägenheten och gör annat. Tyvärr blir långt ifrån alla tänder rena.

Det är just det som är meningen med denna blogg. Att skapa en medvetenhet hos människor om de egna tänderna. Hur står det egentligen till inne i munnen? Är dina tänder rena, eller sitter bakterierna och kalasar på dem? Lär dig känna efter!

Är du nyfiken på hur rena dina tänder egentligen blir efter att du har borstat, kan du köpa plackinfärgningstabletter från något apotek. Tuggar du på en sådan tablett och sköljer runt i munnen i ca en minut, färgas bakteriebeläggningarna (placket) på dina tänder röda. Se då till att smörja in läpparna med vaselin först, så att inte de också färgas röda.

Känn på dina tänder med tungan. Hur känns det när det är rent? Känns tänderna lena? Smakar det fräschare i munnen efter en noggrann rengöring? Jämför med hur det känns när du inte har gjort rent och bakterierna gror på tänderna. Känns det luddigt på tänderna? Smakar det lite surt i munnen?

Med lite hjälp och vägledning från sidan hoppas jag att tandborstningen blir lätt som en plätt och ordentligt genomförd. Inom kort kommer instruktionsvideos om hur man sköter sin munhygien att sättas upp. För att inte missa detta, och andra nyheter som tillkommer, skriv då upp dig på Tandkollens nyhetsbrev här nedan:

Jag kommer endast att skicka information om de viktigaste uppdateringarna.

Hur gör du när du borstar dina tänder? Vad tycker du är svårt när det kommer till att sköta munhygienen? Jag vill gärna veta. Tveka inte att lämna en kommentar nedan och dela med dig.