Så använder du en mellanrumsborste

God munhygien är viktigt för att bibehålla munhälsan, men alltför ofta glömmer vi att rengöra även mellan tänderna.

Mellanrumsborsten är ett effektivt redskap för att hålla rent mellan tänderna, särskilt om du har större mellanrum. För att undvika skador är det viktigt att välja rätt storlek. Borsten ska glida in mellan tänderna med lätt motstånd, men du ska inte behöva pressa in den. Känner du att metallen skrapar mot tänderna bör du testa en mindre storlek. Din tandhygienist eller tandläkare kan hjälpa dig att hitta en storlek som passar just dina mellanrum.

När du gör rent med en mellanrumsborste ska du föra in den mellan tänderna med spetsen lätt vinklad från tandköttet så att du inte riskerar att skada tandköttet på andra sidan. Håll därför mellanrumsborstens handtag lätt mot tandköttet så att spetsen pekar åt andra hållet.

Gnugga sedan fram och tillbaka samtidigt som du håller borsten lätt vinklad mot den ena och sedan mot den andra tanden. Rengör på detta sätt mellan alla tänder.

Ha för vana att alltid titta i spegeln när du sköter din munhygien, på så sätt håller du koll på att du får rent överallt.

Detta är en video som jag medverkade i under min tid på Folktandvården i Stockholm. Inlägget är inte sponsrat och videon är hämtad från Folktandvården Stockholms YouTube-kanal.