Viktiga faktorer vid valet av tandkräm
En av de mest frekventa frågorna människor ställer till mig är: Hur väljer jag rätt tandkräm? Som med det mesta här i livet, är svaret: Det beror på. Vi människor är olika även i munnen, vilket leder till att valet av tandkräm ska baseras på just dina behov. En tandkräm som är bra för en person behöver inte nödvändigtvis vara den bästa för dina behov.
Om du inte har något särskilt besvär, så som munblåsor eller ilande tänder, spelar det ingen roll vilken tandkräm du väljer – så länge den innehåller fluor och inte har för hög slipverkan. Har du däremot besvär med exempelvis ilande tandhalsar ska du välja en tandkräm som även motverkar dessa besvär.
Nedan följer sex punkter som du kan beakta när du väljer tandkräm. De två första punkterna gäller alla.
1. Fluor – Vetenskapligt bevisad effekt
Den i särklass viktigaste faktorn vid val av tandkräm är innehållet av fluor. Fluortandkrämens positiva effekter på tandhälsan är bland det mest vetenskapligt beprövande inom tandvården (1). Fluortandkrämen är den främsta orsaken till att kariesförekomsten är så låg i Sverige. Väljer du en tandkräm som inte innehåller fluor riskerar du din tandhälsa, så länge dina kostvanor inte är på topp och dina arvsanlag exceptionella.
2. Undvik tandslitage
Undvika tandkräm som är grovkornig och som därmed sliter mycket på tänderna. Många whiteningtandkrämer är abrasiva då de är tänkta att slipa bort missfärgningar. Problemet är att de även sliter på emaljen, vilket kan leda till skador på emaljen efter en tids användning.
Tyvärr är det svårt att själv avgöra vilka tandkrämer som har hög slipverkan då det sällan anges på förpackningarna. Sensodyne och Zendium har produkter som är skonsamma, och är relativt ”säkra kort” om man ska välja en tandkräm som är snäll mot tänderna. Var dock även här försiktig med whitening-varianterna.
Om du vill använda en whiteningtandkräm, välj då en som INTE slipar bort missfärgningar. Det finns olika tekniker som tandkrämstillverkare kan använda för att lösa upp missfärgningar och göra det svårare för beläggningar att fästa på tandytan. GUM Original White är en av mina personliga favoriter. Den löser upp missfärgningar istället för att slipa bort dem. En annan favorit är Opalescence whiteningtandkräm som förändrar emaljens ytspänning och gör ytan glatt så att missfärgningar får svårare att fästa. Det finns även andra märken som med olika tekniker löser upp beläggningar.
3. Motverka ilningar i tänderna
Har du känsliga och ilande tandhalsar kan det vara klokt att välja en tandkräm som motverkar just detta. Ett exempel på ett sådant tandkrämsmärke är Sensodyne. De har profilerat sig på just ilande tänder, och de har ett brett utbud av tandkräm som verkar mot ilningar på olika sätt. Ett annat märke är Colgate Sensitive Pro-Relief.
Det är viktigt att komma ihåg att så fort du slutar med den tandkrämen, så kan ilningarna komma tillbaka ganska omgående. Därför är det viktigt att du fortsätter använda tandkrämen för att effekten ska vara bestående.
4. Afte – Munblåsor
Har du känslig munslemhinna och lätt får munblåsor, så kallade afte, bör du använda en mild tandkräm som inte retar munslemhinnan. Ett ämne i tandkrämen, natriumlaurylsulfat (NLS) eng. Sodium Lauryl Sulfate (SLS), kan vara en orsak till att du får munblåsor då den retar munslemhinnan. Därför bör du välja en tandkräm som inte innehåller det ämnet. Ett välkänt exempel på en sådan tandkräm är Zendium. Problemet med dessa tandkrämer är att de inte löddrar och att de kan vara rinniga. Det känns inte alltid lika fräscht som efter att man har borstat med en ”vanlig” tandkräm. Dock kan det vara värt besväret om det innebär att du slipper munblåsor.
5. Muntorrhet
Är du torr i munnen blir munslemhinnan känsligare. Även risken för karies ökar, då du inte har salivens skyddande effekt. Därför är det ännu viktigare att tandkrämen innehåller fluor. Du bör även undvika ämnen som kan reta munslemhinnan. Välj därför en tandkräm som inte innehåller NLS (eng. SLS). Även här är Zendium ett bra alternativ.
6. Erosioner på tänderna
Har du frätskador på tänderna, av exempelvis för mycket läskdrickande, är det extra viktigt att undvika tandkrämer med hög slipverkan. Sensodyne Pro-Emalj, Sensodyne Multicare och Sensodyne Vital är exempel på tandkräm som har mycket låg slipverkan. De motverkar dessutom ilningar, som kan vara vanligt förekommande vid den här typen av tandskador.
Nu har du en guide för hur du kan tänka när du väljer tandkräm. Prova dig fram till den tandkräm som fungerar bäst för just dig och dina tänder. Håll även utkik efter fler inlägg där du kan få mer konkreta tips om olika tandkrämsmärken.
Har du frågor kan du skriva i kommentarsfältet nedan, så besvarar jag dem gärna. Du kan även skriva till mig direkt via kontaktsidan eller på Facebooksidan.
Källor:
- SBU. Att förebygga karies. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2002. SBU-rapport nr 161. ISBN 91-87890-81-X.
Hur är det med eltandborste och valet av “borstningsadjuvans” (tandkräm)? Jag har läst någonstans en kommentar i produktbladet för tandgel att den även fungerar bra med eltandborste. Jag fann det lite svårtolkat, då det kan antydas att gelen då i själva verket skulle kunna vara det bättre valet med eltandborste. Finns det någon sanning i det eller menade de helt enkelt att tandgel också är okej? Använder i dagsläget GUM Original White som jag tycker är en ypperlig tandkräm.
Hej Oliver,
Det går bra att använda “vanlig” tandkräm med eltandborste, så länge den inte innehåller grova slipmedel. Det gäller vare sig man använder eltandborste eller inte. Många whiteningtandkrämer innehåller kraftiga slipmedel som kan skada tändernas emalj och bör undvikas oavsett vilken tandborste man använder. Då en eltandborste är mer effektiv än en manuell tandborste är det ännu viktigare att undvika sådana tandkrämer. Det finns dock whiteningtandkrämer som inte orsakar mer slitage på tandytan än en vanlig tandkräm. Tyvärr är det svårt att som konsument veta vilka dessa tandkrämer är, då slipvärdet sällan anges på förpackningarna. GUM Original White är ett exempel på en mild whiteningtandkräm som inte använder sig av grova slipmedel för att avlägsna missfärgningar. Jag använder den själv med eltandborste och har inte upplevt några problem.
Vidare finns det inga vetenskapliga belägg för att man bör använda just geltandkräm med eltandborste.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga, och jag är ledsen att du fick vänta.
Tveka inte att återkomma om du har fler undringar.
Med vänlig hälsning,
Jasmin
Hej! EN fundering: Jag rekommenderas att skölja med flux efter tandborstning. Men när jag läser på tandkrämstuben och på flux flaskan så är det enligt innehållsförteckningen mer fluor i tandkrämen (1450ppm) jämfört med Flux (910ppm). Är det då inte bättre att bara gurgla munnen med tandkräm?
Per
Hej Per,
Flux för vuxna innehåller 0,2% Natriumfluorid (NaF) vilket är 2000 ppm. NaF-koncentrationen i munnen blir alltså 550 ppm högre när du sköljer med Flux. Om du har lätt för att få karies och din tandläkare rekommenderar extra fluor, så är Flux ett bra alternativ. Det finns även andra märken som tillverkar munskölj med 0,2% NaF, så du måste inte skölja med just Flux. Det viktiga är att du inte sköljer med svagare munskölj.
Annars ska man aldrig skölja bort tandkrämen med vatten eller munskölj med lägre NaF-koncentration efter tandborstning.
Hoppas att det besvarar din fråga.
/Jasmin
Tack för ditt svar!
Jag vill inte vara besvärlig men på flux flaskan står det 0,2 Naf (2mg/ml =910ppm F). På de flesta tandkrämer står det 0,30 Naf. Det jag inte förstår är varför man ska använda munskölj med 0,2 Naf när tandkräm innehåller 0,30 Naf? Varför inte bara gurgla munnen med tandkräm när den ändå innehåller mer fluor? Eller är det något jag inte har förstått?
Mvh.
Per
Fann detta på: mynewsdesk.com:
Många produkter på marknaden innehåller en NaF-halt på ca 0,2%, vilket motsvarar strax över 900 ppm Fluor. Dessa koncentrationer ligger alltså långt under den rekommenderade fluorhalten för vuxna och barn över 6 år. Det är därför viktigt att ha koll på den faktiska fluorhalten för samtliga munvårdsprodukter och säkerställa att alla innehåller samma höga fluorhalt för att kunna ge tänderna ett bra skydd.
EXEMPEL:
Om man använder en tandkräm med 1450 ppm Fluor och en munskölj med 0,2 % NaF innebär detta att man efter tandborstning faktiskt sköljer bort fluoret från tänderna. Detta eftersom 0,2% fluor motsvarar en lägre fluorkoncentration än vad tandkrämen gör.
Hej Per,
Jag håller med dig om att det är bättre att borsta tänderna 2ggr/dag, skölja runt tandkrämen i munnen ca 30 sekunder, spotta ut utan att skölja med vatten. Har kollat tandkrämstuberna och det är, mycket riktigt, fluorid och inte NaF som anges i ppm.
Ett problem är att många människor vill skölja bort tandkrämen efter tandborstning. Då är 0,2% NaF munskölj det bättre alternativet som anses tillräckligt starkt för att ge effekt. Enligt SBU har fluorsköljning ingen tilläggseffekt så länge man borstar tänderna med fluortandkräm 2 ggr/dag. Man har dock sett kariesförebyggande effekter av fluorsköljning hos barn och ungdomar. Tandborstning med fluortandkräm 2ggr/dag borde alltså räcka för en vanlig relativt frisk individ. Många vuxna borstar tyvärr inte tänderna 2ggr/dag och vissa tycker det känns äckligt att ha tandkräm i munnen och vill skölja bort det. Då kan de ha fluorsköljning som ett “alternativ”.
Rekommendationerna bör vara individuellt anpassade efter varje enskild individs behov. En person som borstar tänderna 2ggr/dag med fluortandkräm, som inte sköljer bort tandkrämen med vatten, behöver inte nödvändigtvis extra fluor. Har personen karies trots detta får man undersöka orsaken. Är det kosten som är boven, då är det den man i första hand ska jobba med. Är personen muntorr, då behöver man ofta sätta in extra fluor.
Enligt SBUs rapport kan inte fluorsköljningens effekt på patienter med hög kariesrisk eller hög kariesförekomst bedömas då det saknas tillräckliga studier. Det har däremot visat sig ha effekt på rotkaries hos personer över 60 år. Det framgår dock inte om fluorsköljningarna i studierna utfördes i samband med tandborstning eller inte. Det saknas alltså studier av tillräckligt god kvalitet, för att man ska kunna dra slutsatser om fluorsköljningens effekter.
Jag tänker att fluorsköljning gör bäst nytta under dagen, t ex efter lunch, och inte i samband med tandborstning. Direkt efter en måltid, när miljön i munnen är sur, är fluorupptaget bättre.
Jag kan inte yttra mig om varför din tandläkare rekommenderade att du skulle skölja med Flux. Är det så att du behöver extra fluortillförsel så kan du skölja med t ex Flux efter någon måltid, och undvik att skölja bort tandkrämen efter tandborstning. Du kan absolut skölja med tandkräm istället (då får du i dig mer fluor), men borsta inte tänderna direkt efter en måltid eftersom det kan leda till tandborstskador.
Det här är ett intressant och något komplext ämne, och jag tycker att det är bra att du tar upp det. Jag tror att vi inom tandvården måste vara lite mer självkritiska i vissa lägen och vi behöver utmanas ibland. Likaså behöver fler människor bli mer nyfikna och medvetna om sina tänder.
Det känns som att jag har skrivit en uppsats 🙂
Tusen tack för ditt svar! Tack också för att du tog dig tid till ett så bra och utförligt svar!
Jag har nyss påbörjat användningen utav oral-B Pro-expert. Är det en bra tandkräm för tänderna?
Antar att du ej kommer läsa mitt svar efter så lång tid men om det hjälper någon annan: Oral-B Pro-Expert innehåller tennfluorid vilket enligt studier verkar vara något bättre än natriumfluorid. Dessutom har tennfluorid en skyddande verkan mot ilningar i tänderna. Inte helt 100 men tror inget annat märke på svenska marknaden innehåller tenndluorid. Det enda negativa om något är väl priset men med tanke på hur länge en tub räcker är det sak samma för mig att betala 30kr istället för 10kr.
Vilken tandkräm är bäst för tänderna tycker ni, vilken rengör mest, ger bäst andedräkt och skadar inte tänderna? Btw om man fluorar efter tandborstningen måste man vänta en halvtimme efter att man borstat innan man kan göra det? Måste man rådfråga läkare innan man använder fluor som det står på flaskan?
Hej.
Jag har börjat få ilningar i tänderna och det gör ont i tänderna när jag tuggar. Detta varigerar i styrka och i olika tänder varje gång.
Jag misstänker det kan vara p.g.a dålig emalj som kan vara orsakat av att jag gillar att äta citroner som kvällsmat.
Vad bör jag göra för att motverka detta?
Hej Jonas,
Jag tror att det första steget är att förändra dina matvanor något.
Äter du citroner varje kväll så finns det ingenting som kommer att förhindra att frätskador uppstår på dina tänder.
Jag skulle nog gå till en tandläkare/tandhygienist för att kolla upp om du har synliga erosionsskador på emaljen, om du inte redan har gjort detta.
Har du blottade tandhalsar kan de eventuellt fluorlacka dessa om de bedömer at det är nödvändigt. Det kan bidra till att minska ilningarna, men ingen garanti.
Det du sedan kan göra för att minska ilningarna är att skölja med fluorskölj som innehåller 0,2% NaF. Äter du något surt så skölj gärna med fluor direkt efter.
Vänta minst 30 minuter med att borsta tänderna efter en måltid, annars riskerar du ytterligare skador.
Du kan testa dig fram till en tandkräm mot ilande tänder som fungerar för just dig. Det finns olika sorter och de angriper problemet på olika sätt. Sensodyne har ett brett sortiment.
När du hittar en tandkräm som fungerar är det viktigt att du fortsätter använda den, annars kommer ilningarna oftast tillbaka.
/Tandkollen
Jag är astmatiker och använder pulmicort dagligen. Har nu för första gången fått svamp. Tar bort. den med bikarbonat utspätt i vatten. Funkar bra.
Finns det någon tandkräm som ett bra alternativ .