Som första inlägg på denna blogg vill jag passa på att ge en introduktion till varför jag startade denna sida.

Glappet mellan tandvården och folket har länge varit stort, och många myter kring tandhälsa cirkulerar fortfarande, såväl gamla som nya myter. Exempelvis tror många människor att man drabbas av sjukdomar i munnen bara för att man har oturen att ha ”dåliga tänder”. På senare tid har tändernas bästa vän, fluor, varit en het potatis. Det diskuteras hejvilt i kvällspressen och på sociala medier om hur farligt och giftigt det är, och flera skräckinjagande bilder på fläckiga tänder publiceras i samband med detta för att människor ska se hur skadligt det är.

Problemet, som jag ser det, är dels att vi människor tenderar att inte förstå oss på munnen och dess ekosystem. Den finns bara där som ett mörkt hål i huvudet där vi petar ner saker för att kunna hålla oss vid liv. Vi funderar inte särskilt mycket på munnen, förutom när vi tycker att vi har fula tänder eller plötsligt får ont. Många av oss är fast övertygade om att munhälsa kostar mycket pengar, och att vi är helt beroende av tandläkaren.

Faktum är att munhälsa är helt gratis och till stor del oberoende av tandvården. Det är upp till dig att bestämma om du vill lägga ner tid på att hålla dina tänder friska. Du måste helt enkelt satsa på att bli mer medveten om din egen munhälsa och skaffa dig nödvändiga kunskaper. Alternativet är dyra tandvårdskostnader på sikt. Tandvården finns där som stöd, men ansvaret ligger hos dig. Genom regelbundna undersökningar, som varierar utifrån en individuell bedömning, kan du få koll på din munhälsostatus. Det är det arbete du lägger ner dagligen hemma i badrummet som kommer att avgöra om du håller dig frisk eller inte.

Jag anser att vi inom tandvården kan bli bättre på att komma ut med information om munhälsa utanför klinikmiljön. Visst finns det många tillgängliga informationssidor, men jag tror att vi måste vara lite mer aktiva och se till att synas mer, till exempel i sociala medier. Det är vårt ansvar att se till att vi når ut till människor så att de kan göra informerade val angående sin egen och sina barns tandhälsa, men det är också ditt ansvar att ta till dig den informationen.

Det räcker inte med att bara ge information och instruktioner på kliniken, eller att ha passiva informationssidor som människor själva kan söka upp om de är intresserade. Det krävs något djupare än ytlig information för att öka förståelsen för munnen. Djupare förklaringar om varför till exempel fluor är så bra för tänderna, och varför vi inte behöver vara rädda för att använda fluortandkräm. Förklara för människor vad dessa skräckinjagande bilder är för någonting och vad som orsakar dessa tillstånd. Bemöta de myter som sprids med fakta. Myterna skapas genom att de blir en del av människors vardag eftersom de i stor utsträckning får spridning i sociala medier där de kan läsas av många. På samma sätt borde information baserat på fakta också kunna få spridning.

Det är det jag vill med Tandkollen – att detta ska vara en sida som bemöter dessa myter och som svarar på människors funderingar, med vetenskap och klinisk erfarenhet som grund. Detta är ingen vanlig informationssida, sådana finns redan flera stycken av. Detta är en blogg som tar upp olika ämnen kring munhälsa och diskuterar dessa ur olika synvinklar.

Jag vill nå ut till så många som möjligt och jag hoppas att ni finner inläggen intressanta. Ni har möjlighet att påverka bloggens innehåll genom att skriva i kommentarsfälten eller genom att skicka privata meddelanden med frågor och tips på vad ni skulle vilja veta mer om.

Tveka inte att skriva till mig så att jag vet hur jag kan göra denna sida så användbar och intressant som möjligt för er!