Motverka ilningar i tänderna

Ilande tänder är ett vanligt problem bland vuxna och kan ha olika bakomliggande orsaker. Det kan exempelvis bero på att man har borstat för hårt eller ätit och druckit mycket surt under en längre tid.

I tanden finns små vätskefyllda kanaler som går in mot tandens pulpa. Dessa kanaler är normalt igentäppta, men om man har orsakat skador på tänderna kan mynningarna på kanalerna öppnas. När detta sker kan man känna att det ilar när man äter eller dricker någonting varmt, kallt eller surt.

Nedan kan du läsa fem enkla tips om hur du kan motverka ilningar i tänderna.

Så kan du motverka ilande tänder:

  1. Begränsa ditt intag av allt som är surt, t ex citrusfrukter och läsk. När du äter någonting surt är det bra att göra detta i samband med en måltid, så att den sura effekten neutraliseras.
  2. Använd en tandkräm som är speciellt framtagen för att motverka ilningar i tänderna. Det finns olika sorter som angriper problemet på olika sätt. Tyvärr finns det inte en tandkräm som fungerar för alla, utan du måste testa dig fram tills du hittar en som fungerar för dig.
  3. Skölj munnen med fluorskölj som innehåller 0,2% NaF. Fluor stärker tänderna och kan bidra till att minska ilningar. Du kan med fördel skölja med fluorskölj direkt efter att du har ätit någonting surt. När pH-värdet i munnen är lågt är fluorupptaget till emaljen bättre.
  4. Borsta tänderna med en mjuk tandborste för att undvika skador på tänder och tandkött. Har du blottade tandhalsar bör du se upp med detta.
  5. Använd tandkräm med låg slipeffekt för att undvika skador på tänderna som kan leda till ilningar.